Miód warto włączyć go do swojej diety

Zdrowy miód – sprawdź, dlaczego warto włączyć go do swojej diety W Grecji uważano, że miód jest pokarmem bogów, a w starożytnym Egipcie miał ważne znaczenie obrzędowe. Miód to naturalny produkt...

Pomidory właściwości odżywcze i witaminy

Zdrowie ukryte w pomidorach? Najlepsze te prosto od rolnika! Czy warto jeść pomidory? Oczywiście, że tak, a szczególnie te prosto od rolnika, ponieważ są najzdrowsze i zawierają cenne właściwości...

Zdrowe i naturalne mięso

Zdrowe mięso ekologiczne – dlaczego warto go wybrać? W dzisiejszych czasach coraz większą popularnością zaczyna cieszyć się mięso ekologiczne. Są osoby, które twierdzą, że takie mięso jest...

Soki owocowe i soki warzywne

Sok naturalny – lepszy od napoju gazowanego. Dlaczego naturalne soki ekologiczne są takie zdrowe? Kiedy wybieramy się do sklepu po sok, mamy ogromny wybór, ale który z nich będzie najlepszy. Nie...

Pasztet wieprzowy, z królika, z soczewicy, z dodatkiem papryki, czosnku czy pomidorów

Pasztet – czy jest zdrowy i czy warto go jeść? W sprzedaży dostępne są różnorodne gatunki pasztetu, np. wieprzowy, z królika, z soczewicy, z dodatkiem papryki, czosnku czy pomidorów, ale który z...

Zdrowe mięso ekologiczne – dlaczego warto go wybrać?

W dzisiejszych czasach coraz większą popularnością zaczyna cieszyć się mięso ekologiczne. Są osoby, które twierdzą, że takie mięso jest zdrowsze i można go bezpiecznie spożywać, ale są też osoby, które uważają, że jest to jedynie chwyt marketingowy, aby płacić więcej za mięso, które niczym się nie różni, a jak jest naprawdę? Czy mięso ekologiczne jest naprawdę zdrowsze?

 

Niektórym osobom mięso towarzyszy na talerzu każdego dnia, np. na obiad albo na kolację. Czy mięso, które kupujemy w lokalnym sklepie zawsze jest najlepsze, a czy może lepszym wyborem będzie mięso ekologiczne? Wieprzowina, wołowina, a może cielęcina – wybór jest duży, ale które z nich będzie najzdrowsze?

 

Mięso ekologiczne podlega rygorystycznym normom

Jak się okazuje cechą charakterystyczną mięsa ekologicznego jest nie tylko wyższa jakość, ale również bardziej czysty skład, ponieważ musi ono spełniać rygorystyczne normy, aby zostało dopuszczone do sprzedaży. Mięso to ma lepsze właściwości odżywcze, a także smak i zapach. Kontrolowanie takiego mięsa rozpoczyna się już na etapie chowu zwierząt, gdyż nie każdy może produkować mięso ekologiczne. Takie gospodarstwo ekologiczne prosperuje zupełnie inaczej niż gospodarstwo tradycyjne.

 

Dzisiaj mięso, które pochodzi z tradycyjnej produkcji, najczęściej jest przepełnione wieloma związkami chemicznymi, nadającymi mu lepszy smak, zapach, ale też kolor. Osoba, która ma małe gospodarstwo bardzo często ma dostęp do różnych antybiotyków, które pozwalają zwierzętom szybciej dojrzewać, jak i przybierać na wadze.

 

Czym różni się mięso ekologiczne od mięsa tradycyjnego?

W gospodarstwie ekologicznym zwierzęta są zupełnie inaczej chowane niż w gospodarstwie konwencjonalnym.

 

GOSPODARSTWO EKOLOGICZNE GOSPODARSTWO KONWENCJONALNE
Chów zwierząt jest kontrolowany przez inspekcję. Bardzo często zwierzęta nie są wyprowadzane na zewnątrz, żyją w klatkach.
Każdy właściciel musi zagwarantować zwierzętom bezstresowe warunki życia Ilość zwierząt na metr kwadratowy zazwyczaj znacząco przewyższa dopuszczalne normy, a poprzez tom nie mogą się one swobodnie poruszać.
Budynki muszą spełniać określone standardy, które dotyczą, np. oświetlania czy temperatury w pomieszczeniu. Zwierzęta karmione są mieszankami słabej jakości, w których można znaleźć wiele antybiotyków.
Zwierzęta muszą mieć dostęp do pastwiska oraz wolnego wybiegu.  
Zwierzęta karmione są paszami naturalnymi, które posiadają odpowiednie certyfikaty.  
Nie wolno podawać antybiotyków, hormonów wzrostu i innych substancji, a także wykluczone jest tzw. profilaktyczne podawanie antybiotyków.  

 

Mięso ekologiczne znacznie różni się od mięsa konwencjonalnego, gdyż ma nie tylko lepszą jakość, ale również lepsze właściwości odżywcze. Ważna różnica pomiędzy tymi dwoma rodzajami mięs, i która została potwierdzona w wielu badaniach naukowych, dotyczy lepszej kompozycji tłuszczów. Takie mięso ekologiczne ma większą zawartość cennych kwasów omega-3. Natomiast badania przeprowadzone przez Uniwersytet Aarhaus oraz Uniwersytet w Kopenhadze nad cielęciną dowiodły, że ma ono nie tylko lepszą kompozycję kwasów tłuszczowych, ale również, że ma więcej witamin.

 

Jeśli chodzi o cenę mięsa ekologicznego, to jest ona znacznie wyższa niż mięsa konwencjonalnego, ale trzeba zastanowić się nad tym, które z tych mięs jest lepsze i które z nich ma więcej cennych wartości odżywczych.

 

Wartości odżywcze mięsa

Z żywieniowego punktu widzenia mięso jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka, które jest niezbędne do budowy tkanek oraz syntezy hormonów. Mięso jest nie tylko źródłem białka, ale również żelaza, cynku i witamin z grupy B. Takie dzienne zapotrzebowanie człowieka na białko wynosi 1 g na każdy kilogram masy ciała. Natomiast najwięcej żelaza można znaleźć w wołowinie oraz cielęcinie. Jeśli chodzi o cynk, to jego największe ilości są w wołowinie, a witaminę B1 można znaleźć w wieprzowinie. Witamina B2 znajduje się w cielęcinie, a witamina PP w piersi kurczaka. Ważne jest, aby spożywać różne rodzaje mięs. Jednak na stole powinno częściej pojawiać się chude mięso drobiowe niż mięso czerwone.

 

To, które mięso znajdzie się u nas nie tylko na niedzielnym stole, zależy tylko od nas samych. Mięso to ważny składnik naszej diety, dlatego warto wybierać najlepsze, które będzie dostarczało nam różne składniki odżywcze.