Miód warto włączyć go do swojej diety

Zdrowy miód – sprawdź, dlaczego warto włączyć go do swojej diety W Grecji uważano, że miód jest pokarmem bogów, a w starożytnym Egipcie miał ważne znaczenie obrzędowe. Miód to naturalny produkt...

Pomidory właściwości odżywcze i witaminy

Zdrowie ukryte w pomidorach? Najlepsze te prosto od rolnika! Czy warto jeść pomidory? Oczywiście, że tak, a szczególnie te prosto od rolnika, ponieważ są najzdrowsze i zawierają cenne właściwości...

Zdrowe i naturalne mięso

Zdrowe mięso ekologiczne – dlaczego warto go wybrać? W dzisiejszych czasach coraz większą popularnością zaczyna cieszyć się mięso ekologiczne. Są osoby, które twierdzą, że takie mięso jest...

Soki owocowe i soki warzywne

Sok naturalny – lepszy od napoju gazowanego. Dlaczego naturalne soki ekologiczne są takie zdrowe? Kiedy wybieramy się do sklepu po sok, mamy ogromny wybór, ale który z nich będzie najlepszy. Nie...

Pasztet wieprzowy, z królika, z soczewicy, z dodatkiem papryki, czosnku czy pomidorów

Pasztet – czy jest zdrowy i czy warto go jeść? W sprzedaży dostępne są różnorodne gatunki pasztetu, np. wieprzowy, z królika, z soczewicy, z dodatkiem papryki, czosnku czy pomidorów, ale który z...

Sok naturalny – lepszy od napoju gazowanego. Dlaczego naturalne soki ekologiczne są takie zdrowe?

Kiedy wybieramy się do sklepu po sok, mamy ogromny wybór, ale który z nich będzie najlepszy. Nie chodzi tutaj tylko o wybór owocowy czy warzywny, ale przede wszystkim o taki, który będzie miał najmniej wody, cukru czy syropu glukozowo – fruktozowego. Dlatego może warto zdecydować się na ekologiczne soki, które powstają tylko i wyłącznie z naturalnych produktów, a przede wszystkim są zdrowe.

 

Poza tym w sklepie mamy do wyboru jeszcze napoje niegazowane oraz nektary, które również w swoim składzie zawierają sok z owoców, ale już w ograniczonych ilościach. W związku z tym warto wybierać takie soki, które są stuprocentowymi sokami, a najlepszym rozwiązaniem jest sok naturalny, który można samodzielnie przygotować w domu ze świeżych owoców albo warzyw, ale też można kupić taki sok w sklepie ekologicznym.

 

Soki owocowe i warzywne

Soki powstają albo z owoców, albo z warzyw, a do tego zawierają wiele witamin i składników mineralnych, ale trzeba pamiętać, że najwięcej takich witamin zawierają soki naturalne. Tak naprawdę sok to produkt, który różni się składem, smakiem, sposobem przyrządzania, a nawet sposobem pakowania. Ze wszystkich soków najzdrowsze są soki jednodniowe, ponieważ w takich sokach owocowych ich wszystkie zdrowe składniki zachowywane są do 4 godzin, a w sokach warzywnych do 10 godzin.

 

Kartonowe soki bardzo często niewiele mają wspólnego z takim naturalnym sokiem, który sami możemy sobie przygotować albo kupić sok ekologiczny. Wiele kartonowych soków powstaje ze zmieszania dużej ilości wody oraz cukru z małą ilością soku z owoców. Poza tym, aby soki te były lepsze w smaku są doprawiane różnymi aromatami, barwnikami, zagęszczaczami, a nawet konserwantami.

 

Zgodnie z normami unijnymi sok, to napój, który jest wykonany z owoców albo warzyw bez żadnego rozcieńczania wodą oraz bez dodawania do nich cukru i innych substancji. Czasami, gdy kupujemy sok, np. pomarańczowy, okazuje się, że ma w swoim składzie również soki z innych owoców. Dlatego warto postawić na soki naturalne.

 

Właściwości soków owocowych i warzywnych (wybrane soki)

Naturalne soki owocowe i warzywne są bardzo zdrowe, dlatego warto przyjrzeć się niektórym z nich i sprawdzić, na co mogą nam pomóc.

 

SOKI OWOCOWE SOKI WARZYWNE
Sok z pomarańczy – zawiera przeciwutleniacz hesperydynę, która poprawia funkcjonowanie naczyń krwionośnych i zapobiega kamicy nerkowej. Sok z marchewki – to doskonałe źródło witaminy A oraz kwasu askorbinowego, poprzez co poprawia wzrok oraz wzmacnia odporność.
Sok z jabłek – pozwala utrzymać prawidłowy poziom acetylocholiny, która odpowiada za naszą formę umysłową. Sok z pomidorów – wykazano, że ma działanie antynowotworowe, a także chroni skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania słonecznego.
Sok z grejpfruta – reguluje trawienie oraz przyspiesza przemianę materii, a także wpływa na profilaktykę sklerozy oraz żylaków. Sok ze świeżej kapusty – pomaga leczyć nieżyty żołądka, wrzody dwunastnicy, hemoroidy, nadciśnienie tętnicze krwi oraz miażdżycę.
Sok z ciemnych winogron – poprawia pamięć, obniża poziom cholesterolu, ma pozytywny wpływ na układ krążenia oraz zapobiega miażdżycy. Sok z buraków – ma właściwości krwiotwórcze, likwiduje choroby układu krążenia, a także układu pokarmowego, jelita grubego oraz rozpuszcza kamienie w wątrobie, nerkach i pęcherzu moczowym.

 

Co z napojami gazowanymi?

W przeciwieństwie do soków naturalnych, napoje gazowane nie są zdrowe, ponieważ zawierają wiele polepszaczy smaku, barwników oraz konserwantów. Poza tym takie napoje gazowane to puste kalorie, które nie dostarczają do naszego organizmu żadnych witamin ani składników mineralnych. Do tego osoby, które piją duże ilości napojów gazowanych mają słabe kości, co jest spowodowane zwiększonym wydalaniem wapnia z organizmu podczas ich spożywania, a poza tym te napoje odbierają ochotę na picie mleka, kefiru lub maślanki, które zawierają duże ilości wapnia. Ponad to wiele z takich napojów zawiera kofeinę, która może spowodować takie problemy, jak bezsenność, lęki, problemy z żołądkiem, nieregularne bicie serca oraz oddychanie. Poza tym można się uzależnić od napojów gazowanych, a do powodują ubytki w zębach oraz osłabiają odporność.

 

Soki naturalne w przeciwieństwie do napojów są zdrowe, mają wiele witamin i składników odżywczych. Jeśli zawierają cukier, to tylko ten pochodzący i naturalnie występujący w owocach lub warzywach. Dlatego warto zastanowić się nad tym, co dla nas będzie lepszym rozwiązaniem?