Miód warto włączyć go do swojej diety

Zdrowy miód – sprawdź, dlaczego warto włączyć go do swojej diety W Grecji uważano, że miód jest pokarmem bogów, a w starożytnym Egipcie miał ważne znaczenie obrzędowe. Miód to naturalny produkt...

Pomidory właściwości odżywcze i witaminy

Zdrowie ukryte w pomidorach? Najlepsze te prosto od rolnika! Czy warto jeść pomidory? Oczywiście, że tak, a szczególnie te prosto od rolnika, ponieważ są najzdrowsze i zawierają cenne właściwości...

Zdrowe i naturalne mięso

Zdrowe mięso ekologiczne – dlaczego warto go wybrać? W dzisiejszych czasach coraz większą popularnością zaczyna cieszyć się mięso ekologiczne. Są osoby, które twierdzą, że takie mięso jest...

Soki owocowe i soki warzywne

Sok naturalny – lepszy od napoju gazowanego. Dlaczego naturalne soki ekologiczne są takie zdrowe? Kiedy wybieramy się do sklepu po sok, mamy ogromny wybór, ale który z nich będzie najlepszy. Nie...

Pasztet wieprzowy, z królika, z soczewicy, z dodatkiem papryki, czosnku czy pomidorów

Pasztet – czy jest zdrowy i czy warto go jeść? W sprzedaży dostępne są różnorodne gatunki pasztetu, np. wieprzowy, z królika, z soczewicy, z dodatkiem papryki, czosnku czy pomidorów, ale który z...

Zdrowie ukryte w pomidorach? Najlepsze te prosto od rolnika!

Czy warto jeść pomidory? Oczywiście, że tak, a szczególnie te prosto od rolnika, ponieważ są najzdrowsze i zawierają cenne właściwości zdrowotne, a do tego rosną naturalnie bez żadnych oprysków i nawozów. Poza tym pomidory to jedyne warzywa, które po przetworzeniu są równie bardzo wartościowe, a nawet bardziej niż świeże pomidory.

 

Najważniejszą zaletą pomidorów jest to, że zawierają w swoim składzie likopen, który jest organicznym związkiem chemicznym o działaniu przeciwutleniającym. Pomidory stanowią główne źródło likopenu, gdyż najwięcej jest go w czerwonych i pomarańczowych warzywach. Dlatego warto sprawdzić, jakie właściwości zdrowotne mają pomidory i dlaczego warto je jeść.

 

Właściwości odżywcze i witaminy zawarte w pomidorach

W pomidorach można znaleźć duże ilości witaminy C, K, B9 (czyli kwas foliowy), E, beta – karotenu, likopen oraz potas. Poza tym zawierają duże ilości wody. Pomidory, które są uprawiane na słońcu, mają więcej wartości odżywczych niż te uprawiane w szklarniach.

 

Ile kalorii mają pomidory?

Warzywo to może skutecznie walczyć z nadwagą, ponieważ w 100 g pomidorów jest tylko 18 kcal. Poza tym pomidory to warzywo bogate w wodę, a zawierają jej 94%, i dlatego bardzo dobrze gaszą pragnienie.

 

Właściwości zdrowotne pomidorów

Likopen, który jest zawarty w pomidorach, opóźnia procesy starzenia, gdyż neutralizuje wolne rodniki, ale też działa korzystnie dla serca. Do tego pomidory zapobiegają rozwojowi miażdżycy i zawałom serca, a ich właściwości antymiażdżycowe związane są z tym, że zawierają kwas. Kwas ten w komórkach wątroby nasila procesy utleniania kwasów tłuszczowych, ale też hamuje gromadzenie się w nich trójglicerydów. Natomiast zawarte w pomidorach pektyny obniżają poziom cholesterolu.

 

Poza tym pomidory mają również działanie antynowotworowe, gdyż są badania, które dowodzą, że mężczyźni jedzący regularnie to warzywo są o 34% mniej narażeni na rozwój raka prostaty, a inne badania dowodzą również, że likopen zmniejsza ryzyko rozwoju raka szyjki macicy.

 

Pomidory mają działanie moczopędne, a poprzez to obniżają ciśnienie krwi, gdyż są bogate w duże ilości potasu, a wpływa on również korzystnie na pracę serca. Do tego poprawiają odporność, dzięki dużej zawartości witaminy C. Okazuje się, że warzywo to pokrywa ponad połowę dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminę C. Aby nie doszło do strat tej witaminy, nie należy łączyć pomidorów ze świeżymi ogórkami, które zawierają enzym niszczący tę witaminę.

 

Ponad to pomidory zawierają błonnik, dzięki czemu regulują pracę układu pokarmowego, ale też poprawiają pracę układu nerwowego, ponieważ zawierają brom. Pomidory mają też takie właściwości, które korzystnie wpływają na nasz wygląd, ponieważ witamina C wzmacnia naczynia krwionośne, a to wpływa na lepsze dotlenienie. Natomiast witaminy A i E nawilżają skórę, ale tez działają przeciwzmarszczkowo. Kosmetyki, które zawierają wyciągi z pomidorów, mają działanie rozjaśniające przebarwienia oraz łagodzą zmiany trądzikowe.

 

Warzywo to chroni również przed słońcem, ponieważ zawarty w nim likopen neutralizuje szkodliwe procesy, które są wywołane przez promieniowanie ultrafioletowe, dlatego regularne ich jedzenie może zapewnić naturalną ochronę przeciwsłoneczną.

 

Przeciwwskazania do jedzenia pomidorów

Trzeba uważać na pomidory, które są niedojrzałe, ponieważ wtedy mogą nam zaszkodzić, ponieważ zawierają toksyczny związek, jakim jest solanina. Objawy zatrucia solaniną to: bóle brzucha, wymioty oraz zawroty głowy.

 

Na pomidory powinny również uważać osoby, które chorują na reumatoidalne zapalenie stawów, dnę moczanową, osoby cierpiące na zgagę oraz alergicy. Powinny ich również unikać karmiące mamy, ponieważ pomidory mogą wywołać u dziecka reakcję alergiczną.

 

Pomidory mają wiele cennych właściwości, a szczególnie te prosto od rolnika, gdyż są bez oprysków i nawozów. Można z nich przygotować wiele pysznych dań, w których wykorzystywane są surowe pomidory albo pomidory suszone lub przetworzone, np. ketchup czy koncentrat pomidorowy. To także cenny składnik diet odchudzających.