Miód warto włączyć go do swojej diety

Zdrowy miód – sprawdź, dlaczego warto włączyć go do swojej diety W Grecji uważano, że miód jest pokarmem bogów, a w starożytnym Egipcie miał ważne znaczenie obrzędowe. Miód to naturalny produkt...

Pomidory właściwości odżywcze i witaminy

Zdrowie ukryte w pomidorach? Najlepsze te prosto od rolnika! Czy warto jeść pomidory? Oczywiście, że tak, a szczególnie te prosto od rolnika, ponieważ są najzdrowsze i zawierają cenne właściwości...

Zdrowe i naturalne mięso

Zdrowe mięso ekologiczne – dlaczego warto go wybrać? W dzisiejszych czasach coraz większą popularnością zaczyna cieszyć się mięso ekologiczne. Są osoby, które twierdzą, że takie mięso jest...

Soki owocowe i soki warzywne

Sok naturalny – lepszy od napoju gazowanego. Dlaczego naturalne soki ekologiczne są takie zdrowe? Kiedy wybieramy się do sklepu po sok, mamy ogromny wybór, ale który z nich będzie najlepszy. Nie...

Pasztet wieprzowy, z królika, z soczewicy, z dodatkiem papryki, czosnku czy pomidorów

Pasztet – czy jest zdrowy i czy warto go jeść? W sprzedaży dostępne są różnorodne gatunki pasztetu, np. wieprzowy, z królika, z soczewicy, z dodatkiem papryki, czosnku czy pomidorów, ale który z...

Pasztet – czy jest zdrowy i czy warto go jeść?

W sprzedaży dostępne są różnorodne gatunki pasztetu, np. wieprzowy, z królika, z soczewicy, z dodatkiem papryki, czosnku czy pomidorów, ale który z nich jest najlepszy? Czy nie lepiej kupić pasztet w sklepie ekologicznym i mieć pewność, że jemy wartościowy produkt? Pasztet to bardzo często potrawa z kilku gatunków mięs, które się dusi lub gotuje, a potem miele i zapieka.

 

Jednak najlepszy jest pasztet domowy, ponieważ mamy wtedy pewność, z czego się składa, ale co zrobić, gdy nie mamy czasu na samodzielne przygotowanie pasztetu? Który wybrać? Może warto zdecydować się na pasztet ekologiczny. Warto też zdecydować się  nie tylko na pasztet mięsny, ale również na ten zrobiony z soczewicy, ciecierzycy czy fasoli.

 

Trochę faktów

Do Polski pasztet w znanej nam formie przywędrował z Francji w XVII wieku, a jego wielbicielem był nawet król Ludwik XIV. Wtedy pasztet był synonimem luksusu, a jego wytwarzaniem zajmował się odrębny dział sztuki kulinarnej. Na dworach wyrabianiem pasztetów zajmowali się specjaliści, tzw. pasztetnicy, którzy pochodzili z Francji. Natomiast do dziś w polskiej kuchni przetrwały pasztety przeważnie pieczone w formie, krojone w plastry oraz podawane na zimno i francuskie określenie na taki pasztet to „chleb myśliwski”. Pasztety zaczęły tracić na popularności dopiero na początku XX wieku.

 

Z czego składa się pasztet kupiony w tradycyjnym sklepie?

Dzisiaj producenci pasztetów nie muszą stosować się do normy, która opisuje pożądany skład pasztetu i dlatego może się w nich znaleźć praktycznie wszystko. Dostępny w każdym supermarkecie pasztet to przede wszystkim tłuszcz oraz skóry wieprzowe. Poza tym dodawany jest do nich także cukier, sól oraz suszone warzywa, a zamiast mięsa może być trochę wątróbki oraz białko sojowe, które bardzo dobrze udaje mięso. Aby pasztet miał jakiś dobry smak, doprawiany jest glutaminianem sodu, a koloru nadaje mu sztuczny barwnik. Do tego dołącza również woda, która stanowi 20% pasztetu z kubeczka.

 

Zupełnie inaczej jest z pasztetem, który można kupić w sklepie ekologicznym, ponieważ nie używa się tam żadnych polepszaczy smaku i zapachu, a pasztet przygotowywany jest z mięsa lub warzyw, w zależności od tego, co chcemy kupić.

 

Jakie ma wartości odżywcze pasztet?

Wartość odżywcza pasztetu zależy od tego, z jakiego rodzaju mięsa i z jakiej ilości mięsa został on przygotowany w porównaniu do pozostałych składników. W 100 gramach pasztetu znajduje się od 200 do 360 kcal. Poza tym pasztet jest źródłem białka, a także witamin z grupy B, czyli niacyny, kwasu pantotenowego, ryboflawiny, kobalaminy oraz kwasu foliowego. Jest również w nim sporo żelaza, selenu oraz cynku.

 

Czy pasztet jest zdrowy i jak wybrać ten najlepszy?

Za zdrowy można uznać, np. pasztet kupiony w sklepie ekologicznym, który jest zrobiony z mięsa bez konserwantów. Aby znaleźć najlepszy pasztet, należy dokładnie sprawdzić skład produktu, bo im więcej jest w nim mięsa, to lepiej. Jednak w wielu sklepowych pasztetach, zamiast mięsa, można znaleźć MOM, czyli mięso oddzielone mechanicznie. Im więcej w takim pasztecie jest konserwantów i nieznanych nam nazw, to lepiej go nie kupować.

 

Jeśli chcemy zjeść naprawdę dobry i pewny, co do składu pasztet, to warto go przygotować samodzielnie w domu, a gdy nie mamy na to czasu, to warto wybrać pasztet w sklepie ekologicznym. Tam producenci, którzy sprzedają dane wyroby, muszą spełniać określone normy.