Miód warto włączyć go do swojej diety

Zdrowy miód – sprawdź, dlaczego warto włączyć go do swojej diety W Grecji uważano, że miód jest pokarmem bogów, a w starożytnym Egipcie miał ważne znaczenie obrzędowe. Miód to naturalny produkt...

Pomidory właściwości odżywcze i witaminy

Zdrowie ukryte w pomidorach? Najlepsze te prosto od rolnika! Czy warto jeść pomidory? Oczywiście, że tak, a szczególnie te prosto od rolnika, ponieważ są najzdrowsze i zawierają cenne właściwości...

Zdrowe i naturalne mięso

Zdrowe mięso ekologiczne – dlaczego warto go wybrać? W dzisiejszych czasach coraz większą popularnością zaczyna cieszyć się mięso ekologiczne. Są osoby, które twierdzą, że takie mięso jest...

Soki owocowe i soki warzywne

Sok naturalny – lepszy od napoju gazowanego. Dlaczego naturalne soki ekologiczne są takie zdrowe? Kiedy wybieramy się do sklepu po sok, mamy ogromny wybór, ale który z nich będzie najlepszy. Nie...

Pasztet wieprzowy, z królika, z soczewicy, z dodatkiem papryki, czosnku czy pomidorów

Pasztet – czy jest zdrowy i czy warto go jeść? W sprzedaży dostępne są różnorodne gatunki pasztetu, np. wieprzowy, z królika, z soczewicy, z dodatkiem papryki, czosnku czy pomidorów, ale który z...

Naturalne probiotyki – dlaczego są tak cenne dla zdrowia?

Kiedy przychodzi zima, zapadamy coraz częściej na różne choroby i wtedy lekarze najczęściej przepisują nam antybiotyki, które zabijają nie tylko „złe”, ale również „dobre” bakterie. W związku z tym, aby można było przywrócić naturalną równowagę flory jelitowej, konieczne jest przyjmowanie probiotyków. Jednak powinnyśmy je stosować nie tylko wtedy, kiedy bierzemy antybiotyki. Poza tym najlepiej jest stosować probiotyki, które pochodzą z naturalnych źródeł.

 

Probiotyki spełniają bardzo ważne znaczenie w naszym organizmie, dlatego warto zdecydować się na naturalne probiotyki, o których wiadomo, że są zdrowe i nie zawierają żadnych polepszaczy ani barwników. Wpływają one korzystnie na nasze zdrowie, ale także doskonale sprawdzają się przy antybiotykoterapii.

Czym są probiotyki?

Probiotyki to preparaty albo produkty żywnościowe, które zawierają pojedyncze lub mieszane kultury bakterii, wywierające korzystny wpływ na zdrowie, ale muszą być stosowane w odpowiednich ilościach. Te bakterie należą do rodziny Lactobacillus, Bifidobacterium, a także do drożdżaków Saccharomyces.

 

Ich zadaniem jest odbudowa zaburzonej flory bakteryjnej, a poprzez to wspomagają pracę układu pokarmowego, ale też wzmacniają odporność. Warto też zwrócić uwagę na różnice pomiędzy probiotykami a prebiotykami. Te drugie są substancjami wzmacniającymi rozwój flory bakteryjnej, ale same w sobie nie zawierają żadnych bakterii, a są tylko dla nich pożywką.

 

Działanie probiotyków polega na tym, że po wchłonięciu do jelita, zaczynają przylegać do jego ścianek. Dzięki temu chronią ścianki jelita przed bakteriami gnilnymi oraz chorobotwórczymi, a także zakwaszają środowisko jelita.

Najważniejsze właściwości probiotyków

Probiotyki to szczepy dobrych bakterii, które można dostarczać do organizmu wraz z pożywieniem albo preparatami farmakologicznymi. Po dostaniu się do organizmu zasiedlają jelita i rozmnażają się, a poprzez to regulują wchłanianie składników odżywczych, które są dostarczane razem z jedzeniem. Poza tym najważniejsze właściwości probiotyków to: ułatwianie procesu trawienia; zwiększanie wchłaniania witamin i minerałów; obniżanie poziomu cholesterolu; łagodzenie objawów nietolerancji laktozy; chronienie mikroflory jelitowej przy kuracjach antybiotykowych; zwiększanie odporności organizmu na zakażenia, ale są również takie szczepy, które działają przeciwalergicznie oraz przeciwnowotworowo.

 

Naturalne probiotyki

Probiotyki naturalnie występują w takich produktach, jak, np.:

  • jogurt,
  • maślanka,
  • kefir,
  • kiszone ogórki,
  • kiszona kapusta,
  • fermentowane produkty sojowe,
  • kwas chlebowy,
  • naturalnie fermentowany ocet jabłkowy,
  • rejuvelac – fermentowany naturalnie napój ze świeżych kiełków.

 

Zastosowanie probiotyków

Probiotyki warto zastosować podczas ostrej biegunki; w leczeniu i profilaktyce biegunek poantybiotykowych; w zespole jelita drażliwego; aby obniżyć poziom cholesterolu we krwi; aby zwiększyć odporność organizmu; przy zapobieganiu niektórym zakażeniom bakteryjnym i grzybiczym, np. pochwy; w ostrym zapaleniu żołądka i zapaleniu jelit; w zapobieganiu i leczeniu zakażeń dróg moczowych oraz w alergiach, a szczególnie w atopowym zapaleniu skóry.

 

Jeśli chodzi o stosowanie probiotyków, to najlepszym rozwiązaniem jest stosowanie naturalnych probiotyków, chociaż od dawna reklamowane są gotowe i modyfikowane preparaty, które mają być wzbogacone bakteriami probiotycznymi. Kiedy mamy do wyboru naturalny probiotyk a preparat wzbogacony bakteriami probiotycznymi, to warto wybrać ten pierwszy, ponieważ mamy pewność, że dostarczamy do organizmu odpowiednie kultury bakterii.