Miód warto włączyć go do swojej diety

Zdrowy miód – sprawdź, dlaczego warto włączyć go do swojej diety W Grecji uważano, że miód jest pokarmem bogów, a w starożytnym Egipcie miał ważne znaczenie obrzędowe. Miód to naturalny produkt...

Pomidory właściwości odżywcze i witaminy

Zdrowie ukryte w pomidorach? Najlepsze te prosto od rolnika! Czy warto jeść pomidory? Oczywiście, że tak, a szczególnie te prosto od rolnika, ponieważ są najzdrowsze i zawierają cenne właściwości...

Zdrowe i naturalne mięso

Zdrowe mięso ekologiczne – dlaczego warto go wybrać? W dzisiejszych czasach coraz większą popularnością zaczyna cieszyć się mięso ekologiczne. Są osoby, które twierdzą, że takie mięso jest...

Soki owocowe i soki warzywne

Sok naturalny – lepszy od napoju gazowanego. Dlaczego naturalne soki ekologiczne są takie zdrowe? Kiedy wybieramy się do sklepu po sok, mamy ogromny wybór, ale który z nich będzie najlepszy. Nie...

Pasztet wieprzowy, z królika, z soczewicy, z dodatkiem papryki, czosnku czy pomidorów

Pasztet – czy jest zdrowy i czy warto go jeść? W sprzedaży dostępne są różnorodne gatunki pasztetu, np. wieprzowy, z królika, z soczewicy, z dodatkiem papryki, czosnku czy pomidorów, ale który z...

Najpopularniejsze diety

Wegetariańska, wegańska, a może bezglutenowa? To przykładowe diety, na których można być przez całe życie, ale która z nich jest najlepsza i jakie korzyści wynikają z ich stosowania? Niektórzy przechodzą na takie diety, ponieważ muszą, a inni robią to dlatego, gdyż nie podoba się im, np. zabijanie zwierząt dla mięsa.

 

Rezygnowanie z niektórych produktów dla jednych jest korzystne, ale są też takie sytuacje, że przebywanie na takiej diecie dla danej osoby jest niekorzystne i wtedy trzeba z niej zrezygnować. Dlatego warto najpierw poznać, jakie są plusy i minusy stosowania danej diety i na czym taka dieta polega.

 

Dieta wegetariańska

Dieta wegetariańska nie jest nowa i nie została stworzona na potrzeby marketingowe, gdyż jest znana od dość dawna, a wegetarianinem był, np. Pitagoras, Leonardo da Vinci czy Albert Einstein. Wegetarianizm to system żywienia, który polega na tym, że z jadłospisu zostaje wyłączone mięso. Najczęstszej przyczyny, dla których zmienia się dietę na wegetariańską, to względy etyczne, ale też aspekty zdrowotne, ekonomiczne oraz ekologiczne. Wegetarianizm w Europie pojawił się prawdopodobnie z Azji, skąd przywędrował od joginów, braminów i buddystów. To właśnie oni nie jedli mięsa, gdyż uważali go za pokarm nieczysty.

 

Na czym polega dieta wegetariańska?

Taka dieta polega na świadomym zrezygnowaniu z jedzenia mięsa z przyczyn moralnych, etycznych albo zdrowotnych. W obrębie wegetarianizmu rozwinął się:

  • laktoowowegetarianizm – zgodnie z jego zasadami dopuszcza się jedzenie jajek, nabiału oraz miodu, ale nie jada się w ogóle mięsa;
  • laktowegetarianizm – różni się tym, że z diety wyklucza się jajka;
  • owowegetarianizm – tutaj można jeść jajka, ale w przeciwieństwie do laktowegetarianizmu nie wolno jeść przetworów mlecznych;
  • weganizm – to najbardziej restrykcyjna dieta w obrębie wegetarianizmu, gdyż tutaj nie wolno spożywać pokarmów, które pochodzą od zwierząt, a w tym również jajek, nabiału, a niektórzy unikają także miodu;
  • witarianizm – dieta ta opiera się na produktach naturalnych oraz świeżych, a poza tym witarianie nie dopuszczają żadnej obróbki termicznej produktów, a można je tylko lekko podgrzewać;
  • fruktarianizm – to najbardziej zaostrzona forma weganizmu, gdyż poza mięsem i produktów pochodzenia zwierzęcego osoby te nie jedzą też owoców i warzyw, których zerwanie doprowadziłoby do uśmiercenia rośliny. W związku z tym jedzą owoce i warzywa, które same spadły z rośliny.

 

Plusy i minusy stosowania diety wegetariańskiej

Dieta, która jest zbilansowana i bogata w owoce oraz warzywa, dostarcza dużej ilości błonnika, a ten przyspiesza prace jelit, usprawnia przemianę materii oraz zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II z powodu dostarczania celulozy i pektyny. Poza tym owoce i warzywa obniżają poziom złego cholesterolu, a to zmniejsza możliwość wystąpienia zawału serca. Ponad to dieta taka dostarcza mniejszej ilości sodu, poprzez co nie będzie się on kumulował w naczyniach krwionośnych. Do tego owoce i warzywa dostarczają do organizmu odpowiednią ilość potasu.

 

Wegetarianizm sprawia, że osoby mają niższy wskaźnik masy ciała, a jest to związane z tym, że wegetarianie jedzą, aż o 25% tłuszczów mniej. Poza tym taka dieta obniża również ciśnienie krwi, ponieważ dostarcza dużej dawki witaminy E oraz kwasów tłuszczowych. U wegetarian jest też korzystny profil lipidowy, ponieważ spożywają mniej kwasów nasyconych, które są szkodliwe dla zdrowia, a więcej jedno i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Niektórzy uważają też, że wegetarianie żyją dłużej niż inni, ale też chorują rzadziej niż osoby, które jedzą mięso. Ważny jest też tutaj sposób życia tych osób, ponieważ okazuje się, że prowadzą oni bardziej aktywny tryb życia, ale też zwracają uwagę na jakość produktów, które kładą na swój talerz.

 

Jeśli natomiast chodzi o minusy stosowania takiej diety, to bardzo często u wegetarian dochodzi do wystąpienia anemii z powodu niedoboru żelaza. Dzieje się tak, ponieważ wegetarianie dostarczają do swojego organizmu żelazo, które pochodzi tylko z produktów roślinnych, a w takiej formie jest ono o wiele mniej przyswajalne przez organizm niż żelazo, które pochodzi z mięsa. Dlatego warto też włączyć do swojej diety produkty, które dostarczają witaminę C, która ułatwia przyswajanie żelaza.

 

Poza tym u wegetarian może pojawić się niedobór witaminy B2, co może spowodować zapalenie języka lub łojotok skóry. Natomiast brak witaminy B1 może spowodować zmiany w układzie nerwowym oraz mięśniowym, a także może doprowadzić do rozwoju choroby beri-beri, która objawia się, np. porażeniem oraz zanikiem mięśni, a także różnymi zaburzeniami psychicznymi.

 

Ponad to dieta wegetariańska, która jest mało urozmaicona, może spowodować różne skutki uboczne, takie jak:

  • zaburzenia nastroju, a nawet depresję;
  • u kobiet zachwianie cyklu menstruacyjnego;
  • choroby układu nerwowego;
  • niedokrwistość;
  • awitaminoza;
  • spadek kondycji i wytrzymałości fizycznej.

 

Jeśli chce się przejść na dietę wegetariańską, to warto wiedzieć o niej trochę więcej, ponieważ nie polega to tylko na tym, że przestaje się jeść na obiad kotlet schabowy z ziemniakami i zasmażaną kapustą, ale to również styl życia.

 

Dieta wegańska

Weganizm jest jedną z odmian radykalnego wegetarianizmu, a z diety tej wyklucza się mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego, a w tym także jajka i nabiał. Niektórzy bardzo często uważają, że dieta wegańska to niepotrzebne odmawianie sobie przyjemności. Jednak dla takich prawdziwych wegan zabijanie i wykorzystywanie zwierząt w przemyśle jest w ogóle nie do przyjęcia. Weganie mogą też być przeciwni rozrywkom, w których wykorzystuje się zwierzęta, czyli ogrody zoologiczne oraz cyrki.

 

 

Co można jeść, będąc na diecie wegańskiej?

W weganizmie zakłada się jedzenie produktów tylko pochodzenia roślinnego. Na początku, czyli u podstaw ich piramidy żywieniowej znajdują się produkty na bazie zbóż, np. pszenica, żyto, proso, owies, ryż, a także owoce i warzywa. Następnie są to rośliny strączkowe, a także orzechy, grzyby, rośliny oleiste, takie jak: siemię lniane, słonecznik, pestki dyni, sezam, ale też glony morskie. Do tej grupy należą również zamienniki mleka krowiego i koziego, czyli mleko roślinne, a najczęściej jest ono sojowe albo ryżowe, a także zamienniki sera, które można zastąpić tofu, a jest to ser twarogowy, który otrzymuje się z mleka sojowego. Natomiast na samym szczycie znajdują się produkty, których spożywanie należy ograniczyć, a jest to cukier oraz miód, ale jeżeli ktoś uznaje, że nie jest to produkt pochodzenia zwierzęcego, a także kawa i herbata.

 

W weganizmie ważne znaczenie ma również to, jak się przygotowuje potrawy, czyli tutaj najlepiej jest jeść produkty surowe. Dopuszcza się także gotowanie, ale trzeba pamiętać, że obróbka termiczna zmniejsza zawartość witamin oraz składników mineralnych w jedzeniu.

 

Plusy i minusy diety wegańskiej

Na pewno zaletą diety wegańskiej jest mniejsze ryzyko zachorowania na różne choroby, takie jak: otyłość, nadciśnienie, choroby układu krążenia, cukrzyca typu II, choroby nowotworowe, np. jelita grubego oraz płuc, a także  kamica żółciowa, pęcherzyk żółciowy, zaparcia, hemoroidy, a także próchnica zębów.

 

Prawdą jest, że dzięki diecie wegańskiej można stracić na wadze, gdyż ważne znaczenie ma tutaj błonnik, który występuje powszechnie w produktach pochodzenia roślinnego. Wspomaga on pracę przewodu pokarmowego, gdyż poprawia perystaltykę jelit i przyspiesza trawienie. Poza tym daje długotrwałe uczucie sytości. Ponad to błonnik jest również odpowiedzialny za obniżanie poziomu cholesterolu we krwi, ale też chroni przed rakiem jelita grubego.

 

Jeśli jednak dieta będzie źle skomponowana, to może doprowadzić do niedoborów energetycznych, a także wielu składników odżywczych, np. białka, wapnia, żelaza, cynku, potasu, witaminy B12 oraz witaminy D. Poza tym źle zbilansowana dieta powoduje, że zwiększa się ryzyko pojawienia się anemii, krzywicy, osteomalacji, osteoporozy, niedożywienia białkowego, zaburzeń neurologicznych, zaburzeń miesiączkowania, woli tarczycowych, biegunek z powodu nadmiaru błonnika w diecie. Natomiast u dzieci w skrajnych przypadkach taka dieta może doprowadzić do niedorozwoju fizycznego oraz umysłowego.

 

Dieta wegańska powinna być dobrze urozmaicona i odpowiednio zbilansowana, dlatego też potrzebna jest ogromna wiedza na jej temat, aby ją dobrze dopasować do swojego stylu życia. Weganizm związany jest z dużą ilością wyrzeczeń, ale także z nieustanną pracą nad samym sobą.

 

Dieta bezglutenowa

Niestety dieta bezglutenowa nie należy do najłatwiejszych, ponieważ z jadłospisu wykreśla się produkty, które rzeczywiście zawierają gluten oraz te, które zawierają gluten ukryty. Gluten to mieszanka gluteliny i gliadyny, które znajdują się w pszenicy, życie, jęczmieniu i zwykłym owsie. Natomiast produktami naturalnie bezglutenowymi są: kukurydza, ryż, ziemniaki, soja, proso, gryka, tapioka, amarantu, maniok, soczewica, fasola, sago, sorgo, orzechy, a także mięso, owoce i warzywa. Za produkty bezglutenowe uznawane są również produkty przetworzone, które według ustaleń FAO/WHO, mają zawartość glutenu nieprzekraczającą 20 ppm (20 mg na kg) i oznaczane są one międzynarodowym znakiem Przekreślonego Kłosa.

 

Wskazania do stosowania diety bezglutenowej

Dieta bezglutenowa jest nie tylko stosowana u zdrowych osób, ale również u tych, które chorują na następujące choroby:

  • celiakia;
  • choroba Duhringa, która jest skórną postacią celiakii;
  • alergia na gluten, a najczęściej jest to alergia na pszenicę;
  • nieceliakalna nadwrażliwość na gluten;
  • choroby neuropsychiczne, np. schizofrenia;
  • choroby autoimmunologiczne, np. choroba Hashimoto czy reumatoidalne zapalenie stawów;

 

 

Zasady diety bezglutenowej

W diecie tej należy całkowicie wyeliminować produkty, które zawierają gluten. Tutaj taką podstawą zdrowego odżywania powinny być świeże produkty, które są wysokiej jakości i należy je jeść w 4 – 5 posiłkach dziennie. Posiłki te trzeba spożywać regularnie, co około 3 godziny. Śniadanie należy jeść do jednej godziny po przebudzeniu, a kolację na 2 – 3 godziny przed snem.

 

W diecie tej warto bazować na warzywach, a uzupełniać ją w owoce, bezglutenowe kasze, świeże mięso oraz ryby i jajka. Warto również samodzielnie przygotowywać bezglutenowe zamienniki pieczywa, a także desery, ponieważ niezdrowe jest spożywanie w dużych ilościach gotowych produktów bezglutenowych, gdyż jest to żywność wysoko przetworzona i w związku z tym bardzo często jest uboga w wartościowe składniki odżywcze. Jeśli już kupuje się produkty przetworzone, to trzeba na nich szukać symbolu przekreślonego kłosa.

 

Czy dieta bezglutenowa może szkodzić osobom zdrowym, które na nią przechodzą?

Okazuje się, że dieta bezglutenowa w ostatnich czasach stała się bardzo modna i wiele osób wybiera ją nie z powodów zdrowotnych, ale jako dietę odchudzającą. Tutaj trzeba pamiętać o tym, że sam gluten nie powoduje przybierania masy ciała u osób zdrowych, a jeżeli dieta eliminacyjna jest prowadzona nieumiejętnie, to może doprowadzić ona do niedoborów błonnika, kwasu foliowego, witaminy B1, B2 oraz niacyny. Poza tym coraz częściej pojawiają się wiadomości, że całkowite wyeliminowanie glutenu u osób zdrowych może doprowadzić do rozwinięcia się nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten u tych osób, które wcześniej w ogóle nie miały takich problemów. W wielu przypadkach dieta bezglutenowa jest bogatsza w produkty z ryżu, a to zwiększa ekspozycje na metale ciężkie, które są szkodliwe dla zdrowia.

 

Jeśli, np. nie choruje się na celiakię, to u osób zdrowych korzystnie z diety bezglutenowej nie jest konieczne, a wystarczy tylko ograniczyć spożywanie glutenu w  postaci8i białego pieczywa czy jakichś ciast i ciastek ze sklepu, które są produktami niezdrowymi. Nie ma potrzeby całkowitej eliminacji glutenu.

Plusy i minusy stosowania diety bezglutenowej

Najważniejsze zalety stosowania diety bezglutenowej to:

  • redukcja dolegliwości, które wynikają z nietolerancji glutenu;
  • zredukowanie dolegliwości trawiennych, wzdęć, biegunek oraz uczucia pełności;
  • obniżenie oraz regulacja tłuszczowej masy ciała;
  • zmniejszenie się objawów choroby Hashimoto, a także innych chorób autoimmunologicznych;
  • poprawa samopoczucia;
  • zmniejszenie częstości występowania migren;
  • uregulowanie gospodarki wodnej.

 

Natomiast do najważniejszych wad stosowania diety bezglutenowej należą:

  • trudny dostęp do produktów oraz wysokie koszty stosowania takiej diety;
  • konieczne jest dokładne czytanie etykiet oraz pojawiają się trudności w przygotowywaniu, np. ciast, ponieważ gluten to składnik zlepiający.

 

Takie wady i zalety stosowania diety bezglutenowej trzeba brać pod kątem indywidualnym, ponieważ każdy inaczej reaguje na stosowaną dietę. Jak się okazuje inne podejście do tej diety mają osoby, które stosują ją z powodów zdrowotnych, a inne mają osoby, które stosują ją tylko dlatego, że chcą schudnąć.

 

Będąc na diecie, ważne znaczenie ma nie tylko, to czy na niej schudniemy, ale również, jakie korzyści przyniesienie ona dla naszego zdrowia. Dlatego wybierając dietę dla siebie, a szczególnie taką na całe życie, warto zrobić to mądrze i najpierw zapoznać się z tą dietą i sprawdzić, czy ona nam nie zaszkodzi.