Miód warto włączyć go do swojej diety

Zdrowy miód – sprawdź, dlaczego warto włączyć go do swojej diety W Grecji uważano, że miód jest pokarmem bogów, a w starożytnym Egipcie miał ważne znaczenie obrzędowe. Miód to naturalny produkt...

Pomidory właściwości odżywcze i witaminy

Zdrowie ukryte w pomidorach? Najlepsze te prosto od rolnika! Czy warto jeść pomidory? Oczywiście, że tak, a szczególnie te prosto od rolnika, ponieważ są najzdrowsze i zawierają cenne właściwości...

Zdrowe i naturalne mięso

Zdrowe mięso ekologiczne – dlaczego warto go wybrać? W dzisiejszych czasach coraz większą popularnością zaczyna cieszyć się mięso ekologiczne. Są osoby, które twierdzą, że takie mięso jest...

Soki owocowe i soki warzywne

Sok naturalny – lepszy od napoju gazowanego. Dlaczego naturalne soki ekologiczne są takie zdrowe? Kiedy wybieramy się do sklepu po sok, mamy ogromny wybór, ale który z nich będzie najlepszy. Nie...

Pasztet wieprzowy, z królika, z soczewicy, z dodatkiem papryki, czosnku czy pomidorów

Pasztet – czy jest zdrowy i czy warto go jeść? W sprzedaży dostępne są różnorodne gatunki pasztetu, np. wieprzowy, z królika, z soczewicy, z dodatkiem papryki, czosnku czy pomidorów, ale który z...

Mleko i jogurt kozi na zdrowie! Czy są lepsze od mleka i jogurtu krowiego?

Mleko kozie oraz przygotowywane z niego produkty, np. jogurt kozi, cieszą się coraz większą popularnością. Kozie produkty uchodzą za zdrowsze i bardziej wartościowo odżywcze, ale też stanowią alternatywę dla mleka krowiego i jego produktów. Coraz częściej mleko kozie polecane jest niemowlętom, a nawet starszym dzieciom i osobom.

 

Mleko kozie i przetwory z niego to najstarsze produkty spożywcze, które są wykorzystywane przez człowieka. Właściwości tych produktów doceniane były już w starożytności, gdzie były symbolem szczęścia oraz dostatku, ale też stosowano go w celach kosmetycznych, np. krążą legendy, że egipska Kleopatra kąpała się w kozim mleku.

 

Zalety picia koziego mleka

Właściwości koziego mleka związane są szczególnie z jego składem aminokwasowo – białkowym, jak i również składem lipidowym. Głównym białkiem, występującym w tym mleku, jest kazeina, która ma wysoką wartość odżywczą. Poza tym mleko kozie w porównaniu z mlekiem krowim ma sześć razy więcej tauryny, a jest to aminokwas, który uczestniczy w stabilizacji błon komórkowych, osmoregulacji, ale też w procesie widzenia, homeostazie wapnia i glukozy oraz w powstawaniu kwasów żółciowych. Do tego okazuje się, że białka mleka koziego mają mniejsze właściwości uczulające, ale trzeba też pamiętać o tym, że wiele osób z alergią nie toleruje ani mleka krowiego, ani mleka koziego.

 

Mleko kozie jest łatwiejsze do strawienia, a takim ważnym i głównym węglowodanem tego mleka jest laktoza, która bardzo dobrze wpływa na wchłanianie wapnia w dolnych odcinkach jelita cienkiego, ale też normalizuje florę jelitową. Natomiast laktoza jest naturalnym źródłem galaktozy, która służy syntezie ważnych związków strukturalnych układu nerwowego.

 

Do tego w mleku kozim niż w mleku krowim jest wyższa zawartość niektórych mikroelementów, np. wapnia, fosforu, żelaza, miedzi, manganu oraz selenu, a także witamin, takich jak: D, PP, C, B1 oraz kwasu pantotenowego. To z kolei wpływa na stymulację procesów mineralizacji kośćca oraz koncentracji hemoglobiny. Poza tym spożywanie mleka koziego może zmniejszyć ryzyko rozwoju nowotworów, a to jest związane z jego właściwościami antyoksydacyjnymi, które wynikają z dużej zawartości selenu.

 

Jogurt kozi i jego właściwości

Jogurt kozi to doskonałe źródło wapnia, białka, potasu oraz fosforu. Jogurt ten to produkt o charakterystycznym smaku, który pasuje, jako dodatek do owoców, płatków, a także jako dodatek do sosów i zup. Na pewno jest to produkt lekkostrawny w porównaniu z jogurtem na bazie mleka krowiego, pomimo że ma wysoką zawartość tłuszczu.

 

W jogurcie kozim jest wysoka zawartość wapnia, a jest ono bardzo dobrze przyswajalne, co pomaga w prawidłowej budowie zarówno mocnych, jak i zdrowych kości oraz zębów. Wapń bardzo dobrze chroni przed występowaniem osteoporozy. Poza tym jogurt kozi dostarcza duże ilości fosforu, który razem z wapniem wpływa na budowę kości, ale też bierze udział w przewodzeniu impulsów nerwowych, a także jest odpowiedzialny za utrzymywanie równowagi kwasowo – zasadowej organizmu.

 

Mleko kozie oraz jego przetwory, a szczególnie te pochodzące ze sprawdzonych źródeł, są bardzo dobrą alternatywą dla mleka krowiego. Dlatego warto spróbować takiego mleka koziego oraz jego produktów i sprawdzić, jak korzystnie będą wpływały na nasz organizm. Mleko to oraz jego przetwory zaczyna doceniać coraz więcej osób, które chcą się odżywiać zdrowo.