Miód warto włączyć go do swojej diety

Zdrowy miód – sprawdź, dlaczego warto włączyć go do swojej diety W Grecji uważano, że miód jest pokarmem bogów, a w starożytnym Egipcie miał ważne znaczenie obrzędowe. Miód to naturalny produkt...

Pomidory właściwości odżywcze i witaminy

Zdrowie ukryte w pomidorach? Najlepsze te prosto od rolnika! Czy warto jeść pomidory? Oczywiście, że tak, a szczególnie te prosto od rolnika, ponieważ są najzdrowsze i zawierają cenne właściwości...

Zdrowe i naturalne mięso

Zdrowe mięso ekologiczne – dlaczego warto go wybrać? W dzisiejszych czasach coraz większą popularnością zaczyna cieszyć się mięso ekologiczne. Są osoby, które twierdzą, że takie mięso jest...

Soki owocowe i soki warzywne

Sok naturalny – lepszy od napoju gazowanego. Dlaczego naturalne soki ekologiczne są takie zdrowe? Kiedy wybieramy się do sklepu po sok, mamy ogromny wybór, ale który z nich będzie najlepszy. Nie...

Pasztet wieprzowy, z królika, z soczewicy, z dodatkiem papryki, czosnku czy pomidorów

Pasztet – czy jest zdrowy i czy warto go jeść? W sprzedaży dostępne są różnorodne gatunki pasztetu, np. wieprzowy, z królika, z soczewicy, z dodatkiem papryki, czosnku czy pomidorów, ale który z...

Zdrowy miód – sprawdź, dlaczego warto włączyć go do swojej diety

W Grecji uważano, że miód jest pokarmem bogów, a w starożytnym Egipcie miał ważne znaczenie obrzędowe. Miód to naturalny produkt spożywczy, którego właściwości znane są od setek lat zarówno w medycynie, jak i w kosmetyce. Naturalne lekarstwo, jakim jest miód, warto włączyć do swojej diety i już dziś zadbać o swoje zdrowie.

 

Jeśli chcemy włączyć do swojej diety miód, to warto zapoznać się z różnymi jego rodzajami i wybrać ten, który będzie dla nas najlepszy. Do wyboru jest m.in. miód lipowy, gryczany albo spadziowy. Dlatego warto sprawdzić, jakie właściwości mają różne rodzaje miodu i zdecydować się na ten, który będzie nam najbardziej odpowiadał.

 

Zdrowie ukryte w miodzie

W miodzie bardzo ważne znaczenie mają enzymy, które pochodzą głównie z gruczołów ślinowych pszczół. W miodzie można znaleźć nadtlenek wodoru, który jest substancją bakteriostatyczną, a inne substancje, które są wytwarzane przez pszczoły i wprowadzane do miodu, to lizozym, inhibina oraz apicydyna. Dzięki temu miód działa, np. na gronkowce, paciorkowce.

 

Poza tym w miodzie można również znaleźć duże ilości mikroelementów, np. wapń fosfor, potas, chlor, magnez, żelazo, molibden, mangan oraz kobalt, a także witaminy: A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, pantotenowy oraz biotynę.

 

Różne rodzaje miodu – różne właściwości

Miód wielokwiatowy pozyskiwany jest z letnich kwiatów, które kwitną w czerwcu oraz lipcu. Jest koloru żółtego, a po skrystalizowaniu jasnobrunatny, do tego jest bardzo słodki. Miód wielokwiatowy można wykorzystywać przy różnych dolegliwościach, a szczególnie przy anemii, zmęczeniu, zapaleniu gardła oraz przeziębieniu. Można go również stosować przy leczeniu chorób serca, regulowaniu ciśnienia krwi, a nawet przy alergii (przeważnie poleca się go osobom, które uczulone są na pyłki roślin).

 

Miód gryczany pozyskuje się z kwiatów gryki, które są biało – różowe. Jest to miód o ciemnej, bursztynowej barwie, który bardzo trudno jest pomylić z innymi rodzajami miodu, a do tego ma płynną konsystencję. Jeśli się skrystalizuje, to ma bardzo ciemny kolor i można go łatwo rozpoznać, ponieważ ma ostry i lekko piekący smak. W miodzie gryczanym można znaleźć bardzo ważną leczniczą substancję, która nazywa się rutyna, a jest to substancja wzmacniająca oraz oczyszczająca naczynia krwionośne. W związku z tym miód ten poleca się osobom starszym, które szczególnie narażone są na schorzenia układu krwionośnego, np. miażdżycę. Rutyna ma również inne właściwości, takie jak: przyspieszanie gojenia się ran zewnętrznych oraz wewnętrznych, dlatego szczególnie polecany jest przy złamaniach. Poza tym zawiera on wiele witamin oraz minerałów, a duża ilość magnezu sprawia, że polecany jest przy stanach wyczerpania nerwowego, ale też korzystnie wpływa na pamięć.

 

Jeśli chodzi o miód lipowy, to pozyskiwany jest on z kwiatów lipy. Ma jasnożółty kolor oraz ostry smak z lekko wyczuwalnym posmakiem lipy. Miód ten wspomaga leczenie przeziębienia i grypy, a do tego ma działanie antybiotyczne, przeciwgorączkowe i przeciwkaszlowe. Ułatwia również zasypianie, równoważy ciśnienie, a także łagodzi stres.

 

Miód akacjowy pozyskuje się z akacji, a zawiera on dużą ilość fruktozy, izoflawonów oraz glikozydów. Ma bardzo jasny kolor, prawie przezroczysty i bardzo wolno się krystalizuje. Miód ten przyspiesza regenerację błon śluzowych żołądka, a dzięki temu zapobiega chorobom wrzodowym żołądka oraz dwunastnicy i wspomaga trawienie. Można go również wykorzystywać przy różnych schorzeniach nerek oraz dróg moczowych, a do tego ma działanie bakteriobójcze i moczopędne.

 

Miód spadziowy pozyskuje się ze spadzi, czyli lepkiej substancji, która występuje na różnych drzewach oraz krzewach, takich jak: świerki, jodły, wierzby, brzozy, dęby, klony, lipy oraz buki. Ze wszystkich rodzajów miodu jest on najmniej słodki, ale też ma charakterystyczny zielonkawy kolor oraz korzenny smak. Jego właściwości wykorzystuje się do produkcji syropów wykrztuśnych, ale też ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne.

 

Miód rzepakowy pozyskuje się z kwiatów rzepaku, ma słomkowy kolor, jest słodki, ale też ma gorzkawą nutę. Można w nim znaleźć olejki eteryczne, goryczki, witaminy, aminokwasy oraz glukozy. Bardzo szybko ulega krystalizacji i pod jej wpływem nabiera prawie białej barwy. Miód ten ma właściwości detoksykacyjne, a jego lecznicze właściwości wykorzystywane są przy schorzeniach serca oraz stanach zapalnych górnych dróg oddechowych, a także przyspiesza gojenie się ran i chroni przed zakażeniem.

 

Miód wrzosowy pozyskuje się z kwiatów wrzosu, jest ciemnobrunatnej barwy, a po skrystalizowaniu się ma pomarańczowy kolor, do tego ma ostry i gorzki smak. Jego lecznicze właściwości wykorzystuje się przy leczeniu schorzeń układu moczowego, kamicy nerkowej, zapaleniach jelit oraz przy biegunce. Ma też właściwości antyseptyczne, więc warto go wykorzystywać przy stanach zapalnych jamy ustnej.

Miód od wieków wykorzystywany jest, jako naturalny produkt, np. Kleopatra pielęgnowała nim swoją urodę poprzez zażywanie kąpieli w kozim mleku oraz miodzie. W dzisiejszych czasach wykorzystuje się go nie tylko w kosmetyce i medycynie, ale również, jako produkt spożywczy do słodzenia oraz wytwarzania napojów alkoholowych. Ciekawostką może być fakt, że kuracja miodem to apiterapia, a jest to dziedzina medycyny, która zajmuje się leczeniem oraz profilaktyką schorzeń z użyciem miodu, a także innych produktów pszczelich, np. propolisu.