Miód warto włączyć go do swojej diety

Zdrowy miód – sprawdź, dlaczego warto włączyć go do swojej diety W Grecji uważano, że miód jest pokarmem bogów, a w starożytnym Egipcie miał ważne znaczenie obrzędowe. Miód to naturalny produkt...

Pomidory właściwości odżywcze i witaminy

Zdrowie ukryte w pomidorach? Najlepsze te prosto od rolnika! Czy warto jeść pomidory? Oczywiście, że tak, a szczególnie te prosto od rolnika, ponieważ są najzdrowsze i zawierają cenne właściwości...

Zdrowe i naturalne mięso

Zdrowe mięso ekologiczne – dlaczego warto go wybrać? W dzisiejszych czasach coraz większą popularnością zaczyna cieszyć się mięso ekologiczne. Są osoby, które twierdzą, że takie mięso jest...

Soki owocowe i soki warzywne

Sok naturalny – lepszy od napoju gazowanego. Dlaczego naturalne soki ekologiczne są takie zdrowe? Kiedy wybieramy się do sklepu po sok, mamy ogromny wybór, ale który z nich będzie najlepszy. Nie...

Pasztet wieprzowy, z królika, z soczewicy, z dodatkiem papryki, czosnku czy pomidorów

Pasztet – czy jest zdrowy i czy warto go jeść? W sprzedaży dostępne są różnorodne gatunki pasztetu, np. wieprzowy, z królika, z soczewicy, z dodatkiem papryki, czosnku czy pomidorów, ale który z...

Czerwone buraki dobre dla zdrowia

Buraki czerwone, a szczególnie te ekologiczne, zawierają wiele cennych składników odżywczych, a do tego mają różnorodne właściwości zdrowotne. Ma niewiele kalorii i pysznie smakuje. Może być składnikiem wielu potraw, jest smaczny zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. Ich właściwości lecznicze, a także wartości odżywcze znane są nie tylko w Polsce.

 

To właśnie nad Morzem Śródziemnym burak czerwony jest popularny od przynajmniej 4000 lat, kiedy znano jeszcze dzikiego buraka. Jego właściwości lecznicze były również cenione przez medyków starożytnego Babilonu, a później przez Greków oraz Rzymian. Dziś znane są buraki ćwikłowe, pastewne oraz cukrowe.

 

Co można znaleźć w burakach?

Na pewno w burakach znajdziemy witaminę A, C oraz witaminy z grupy B, czyli: B1, B2, B3, B4, B5, B6 oraz B12. Do tego bogate są w pierwiastki, takie jak: potas, żelazo, fosfor, wapń, magnez, miedź, chlor, fluor, cynk, molibden, lit, bor, sód, mangan, kobalt, ale też rzadko występujące pierwiastki, czyli rubid oraz cez. W ich składzie można także znaleźć błonnik, cukry, białka, karoten, bioflawonoidy, betaninę, kwas foliowy, kwas jabłkowy, cytrynowy, szczawiowy, nikotynowy oraz antocyjany. Poza tym są niskokaloryczne, ponieważ w 100 g znajduje się tylko 38 kcal.

 

Właściwości zdrowotne czerwonych buraków

Czerwone buraki odgrywają bardzo ważną rolę w walce z nowotworami i to właśnie dzięki temu, że zawarte są w nich betacyjany. Poza tym buraki wspomagają również organizm po chemioterapii. Do tego buraka można wykorzystywać w leczeniu nadciśnienia, a to wszystko dzięki dużej zawartości potasu i magnezu, ale też może zapobiegać i leczyć inne choroby układu sercowo – naczyniowego i obniża ciśnienie tętnicze krwi.

 

Buraki można również wykorzystywać w leczeniu anemii, czyli niedokrwistości, ponieważ ze źródeł roślinnych organizm człowieka potrafi najlepiej pozyskiwać żelazo właśnie z buraków, gdyż burak wspomaga wytwarzanie czerwonych krwinek. Warzywo to ma także działanie oczyszczające, a dzięki temu wspomagają pracę wątroby oraz mają właściwości zasadotwórcze, a to doskonale pozwala znosić kaca.

 

Pomagają one także przy zapaleniu żołądka, wrzodów żołądka oraz na hemoroidy, ale także zwalczają zgagę i zaparcia. Ich regularne spożywanie reguluje pracę przewodu pokarmowego. Buraki mają też bardzo silne działanie zasadotwórcze, dlatego polecane są osobom, które lubią potrawy zakwaszające, np. dania mięsne, słodycze.

 

Dowiedziono również, że buraki mają działanie odchudzające, ponieważ mają wysoką zawartość błonnika, który daje uczucie sytości, a także przyspieszają przemianę materii, redukują tkankę tłuszczową oraz hamują apetyt  na słodycze. Dzięki temu, że burak wspomaga pracę wątroby, jelit i nerek, to przyspiesza wydalanie toksyn z organizmu. W korzeniach buraków znajdują się duże ilości pektyn, a to wspomaga wydalanie z organizmu metali ciężkich, a nawet nadmiaru cholesterolu.

 

W burakach jest betaina, a jest to substancja, która jest również stosowana w niektórych formach depresji. Poza tym zawierają one tryptofan, który daje uczucie zadowolenia, a kwas foliowy ma działanie uspokajające i kojące, a poprzez to pomaga osobom, które mają problemy z zasypianiem. Do tego buraki poprawiają ogólne samopoczucie, poprawiają koncentrację, refleks, pamięć, leczą stres, apatię i zaburzenia snu, gdyż buraki zawierają lit i magnez.

 

Buraki można również stosować na potencję, ponieważ zawierają bor, który wpływa na produkcję hormonów, które są właśnie odpowiedzialne za popęd seksualny oraz libido. Do tego buraki mają działanie przeciwkaszlowe, silne grzybobójcze, wzmacniają odporność przy grypie, łagodzą ból gardła oraz pomagają zwalczyć objawy przeziębienia i grypy. Łagodzi również nieprzyjemne objawy menopauzy, wzmacnia system immunologiczny, reguluje cholesterol oraz zapobiega drętwieniu kończyn.

 

Kto powinien unikać czerwonych buraków?

Buraki nie są polecane osobom chorym na cukrzycę, ponieważ zawierają dużo cukru, ale też osoby cierpiące na reumatyzm i kamicę nerkową powinny unikać ich spożywania, ponieważ buraki zawierają szczawiany, które zaostrzają te choroby.

 

Jeśli chce się w całości wykorzystać właściwości buraka, i to najlepiej takiego ekologicznego, to lepiej go nie gotować. Kiedy już koniecznie musimy go ugotować, to warto ugotować je ze skórką. Wyjątkiem jest tutaj gotowanie czerwonego barszczyku, gdzie buraków nie daje się ze skórką.