Miód warto włączyć go do swojej diety

Zdrowy miód – sprawdź, dlaczego warto włączyć go do swojej diety W Grecji uważano, że miód jest pokarmem bogów, a w starożytnym Egipcie miał ważne znaczenie obrzędowe. Miód to naturalny produkt...

Pomidory właściwości odżywcze i witaminy

Zdrowie ukryte w pomidorach? Najlepsze te prosto od rolnika! Czy warto jeść pomidory? Oczywiście, że tak, a szczególnie te prosto od rolnika, ponieważ są najzdrowsze i zawierają cenne właściwości...

Zdrowe i naturalne mięso

Zdrowe mięso ekologiczne – dlaczego warto go wybrać? W dzisiejszych czasach coraz większą popularnością zaczyna cieszyć się mięso ekologiczne. Są osoby, które twierdzą, że takie mięso jest...

Soki owocowe i soki warzywne

Sok naturalny – lepszy od napoju gazowanego. Dlaczego naturalne soki ekologiczne są takie zdrowe? Kiedy wybieramy się do sklepu po sok, mamy ogromny wybór, ale który z nich będzie najlepszy. Nie...

Pasztet wieprzowy, z królika, z soczewicy, z dodatkiem papryki, czosnku czy pomidorów

Pasztet – czy jest zdrowy i czy warto go jeść? W sprzedaży dostępne są różnorodne gatunki pasztetu, np. wieprzowy, z królika, z soczewicy, z dodatkiem papryki, czosnku czy pomidorów, ale który z...

Najlepszy chleb – chleb wiejski! Bez konserwantów i polepszaczy smaków

Jeśli chodzi o chleb, to są zarówno jego zwolennicy, jak i przeciwnicy. Jedni twierdzą, że jest zdrowy i warto go jeść, a inni są zdania, że tuczy i rezygnują z niego. Jak jest naprawdę? Przecież ten pachnący chlebek ze złocistą oraz chrupiąca skórką kusi nas każdego dnia w sklepie spożywczym lub ekologicznym i jak tu przejść obok niego obojętnie?

 

Jest kilka powodów, dla których warto jeść chleb, a szczególnie chleb wiejski, który można samodzielnie przygotować, a jeżeli nie potrafimy piec chleba, to taki chleb warto kupić w sklepie ekologicznym. Jest kilka rodzajów chleba, które dzieli się nie tylko na pieczywo jasne lub ciemne, ale również ze względu na rodzaj mąki, z której chleb został przygotowany.

 

Dlaczego warto jeść chleb i to ten wiejski?

Najważniejsze powody, dla których warto jeść chleb, to:

  • chleb zawiera błonnik, a najwięcej jest go w chlebie razowym, gdzie jego średnie cztery kromki dostarczają około 18 g błonnika; poza tym chleb ten trzeba dłużej żuć, co sprawia, że zjada się go mniej; można zaryzykować stwierdzenie, że żaden chleb nie tuczy, ale pod warunkiem, że zjada się go z umiarem;
  • chleb poprawia pamięć oraz koncentrację, ponieważ chleb pszenny i żytni jest dobrym źródłem magnezu, który łagodzi stres i działa przeciwdepresyjnie, ale też witamin z grupy B, które są ważne dla pracy układu nerwowego;
  • chleb wzmacnia organizm przyszłych mam, ponieważ ma dużo kwasu foliowego, który wspomaga rozwój płodu, ma też cynk, który poprawia odporność, a także żelazo, które chroni przed anemią i zwiększa wydolność organizmu.

 

Dobry a niezdrowy chleb – jak go rozpoznać?

Dobry chleb charakteryzuje się tym, że jest lekko gliniasty, łatwo się kroi i może zachować świeżość nawet przez tydzień. Natomiast ten niedobry chleb bardzo często wypiekany jest z mieszanki z polepszaczami zamiast z mąki razowej, żytniej lub pszennej. W takim chlebie z polepszaczami można znaleźć, np.:

  • dwutlenek chloru – sprawia, że mąka staje się jeszcze bielsza;
  • emulgatory – zwiększają objętość bochenka i zapobiegają jego kruszeniu, ale tylko zaraz po upieczeniu;
  • fosforany – chronią chleb przed wysuszeniem;
  • karmel – który poprawia smak, aromat oraz konsystencję.

 

Rodzaje chleba

Zgodnie z tym, z jakiej mąki został wykonany chleb, można wyróżnić chleb pszenny, który robi się z mąki pszennej. Z takiej najlepszej mąki, która powstaje w wyniku mielenia pełnego ziarna, otrzymywany jest chleb pszenny razowy. Bardzo dobrym chlebem jest też graham, otrzymywany z mąki pszennej, do której dodawane są wcześniej oddzielone pozostałe części ziarna. Jednak za najlepszy chleb pszenny uważany jest chleb orkiszowy zrobiony z mąki orkiszowej. Pszenny chleb jest lekkostrawny, a więc idealnie nadaje się dla osób, cierpiących na problemy trawienne oraz na wrzody żołądka.

 

Kolejny rodzaj chleba to chleb pszenno – żytni, czyli mieszany, który jest otrzymywany z mąki pszennej i żytniej. Tutaj proporcje mogą być różne, ale przyjmuje się, że im więcej mąki żytniej tym chleb jest zdrowszy. Chleb ten będzie najlepszy dla osób, które nie lubią pieczywa żytniego i mają kłopoty z trawieniem, ale chcą postawić na chleb, który jest bogatszy w cenne składniki odżywcze.

 

Pozostaje jeszcze chleb żytni, który wypieka się z mąki żytniej. O jakości chleba żytniego decyduje typ mąki, z jakiej go wypieczono. Najlepszy i najbardziej pełnowartościowy chleb żytni wypieka się z mąki razowej, czyli powstałej z pełnego przemiału ziarna. Chleb ten poleca się osobom z podwyższonym poziomem cholesterolu, cukrzycą oraz tym, którzy są na diecie odchudzającej. Jednak u niektórych ten chleb może powodować problemy trawienne i dlatego nie jest, np. polecany osobom cierpiącym na wrzody żołądka.

 

Są też chleby wypiekane z innych rodzajów mąki, np. kukurydzianej, gryczanej, a nawet chleb z dodatkiem mąki ziemniaczanej.

 

Chleb na zakwasie lub na drożdżach?

Jeśli kiedykolwiek jedliśmy chleb z niewielkiej rodzinnej piekarni, to z pewnością mieliśmy szansę spróbować chleba wypiekanego na zakwasie. Taki zakwas otrzymuje się z żytniej lub pszennej mąki oraz wody. Jednak dzisiaj trudno jest znaleźć piekarnię, która wypiekałaby chleb na zakwasie. Bardzo często zakwas zastępowany jest drożdżami, ale warto zajrzeć do sklepu z żywnością ekologiczną i wybrać wiejski chleb pieczony na zakwasie.

 

Chleb z dodatkami…

Takim najpopularniejszym dodatkiem do chleba są ziarna, które mogą znajdować się tylko na skórce, ale też w całym bochenku. Może to być chleb z pestkami słonecznika, dyni, siemieniem lnianym, kminkiem, makiem albo sezamem. Czasami dostępne są w sprzedaży chleby ze śliwką.

 

Jeśli kupujemy chleb, warto zwrócić uwagę na skórę, która powinna być złocista, ale też na jego kolor, wagę, termin ważności oraz sprężystość. W dzisiejszych czasach mamy ogromny wybór chleba i to od nas samych zależy, czy postawimy na zdrowie.